Малко блясък и много стил – новите класики в гардероба – част II

\"Дамска

Дамска висша мода: Регентски стил – защо е модерен?

Разбира се, би било пълна случайност във висшата мода изведнъж да се появят дрехи, характерни за началото на миналия век. Причината за възвръщането именно към регентския стил се дължи изцяло на един сериал. Той се нарича Bridgerton и както може да се предположи, представлява посветена на този исторически период романтична драма. Дизайнът на дрехите в сериала предизвика почти светкавичен интерес и според статистиката търсенето само на флорални рокли е скочило със 146% след излизането на телевизионния сезон.

Специалистите в модния бранш интерпретират този ефект и от гледна точка на естетиката, и от гледна точка на функционалността. Макар че изрази като „позлатен блясък“ не звучат практически приспособими към гардероба на повечето обикновени хора, дизайнерите бързо намериха начин да го напаснат към ежедневното облекло. И идеята им беше възприета с охота, защото регентският стил е както подходящ за лятото, така и много ефектен, много освободен и много отворен към лични стилизации.

\"Дамска

Дамска висша мода: Регентски стил – как да го включим в гардероба?

Всички тези исторически понятия и термини дават добър контекст за появата на регентския стил, но и създават погрешното усещане, че това е напълно неприспособим към ежедневието начин на обличане. Истината обаче е друга – много от нас всъщност вече притежават подобен стил дрехи в гардероба си, особено хората с афинитет към по-официалните облекла. Все пак воланите не са нещо ново нито при ризите, нито при роклите, а десенът на цветя винаги е бил част от висшата мода под една или друга форма.

Освен волани и набрани ръкави, регентският стил включва и много женствени елементи, фокусирани най-вече в цветовете и принтовете. Ако не са в класическото черно, при дрехите преобладават нюанси като бебешкото розово и бледожълтото. Аксесоарите са важни, но са малко, защото визията е издържана главно от материята и шарката, което прави носенето на такъв тип дрехи изключително удобно и доста лесно. Стилът е приложим към всяко социално събитие и дава добър шанс на всеки да направи приятно впечатление, където и да се намира. Все пак пренасянето му от екрана в гардероба не е приумица на професионалисти, а е решение на хората, които са припознали себе си в атмосферата на този сериал.

Разгледайте и категорията ни за дамски блузи

 

Дамска висша мода: Регентски стил – защо е модерен?

Дамска висша мода: Регентски стил – как да го включим в гардероба?

Leave a Comment

КОЛИЧКА