Малко блясък и много стил – новите класики в гардероба – част I

Всеки любител на модата в някакъв момент си е задавал въпроса откъде черпят вдъхновение дизайнерите за своите колекции и каква е причината един или друг стил да добива популярност. В съвременността проследяването на причината и следствието в изкуството е трудоемък процес, който често не дава удовлетворяващи резултати. През лято 2022 обаче това не е съвсем така, защото завръщането на така наречения „регентски стил“ има своята основателна причина. Последиците са очевидни – флоралните рокли, перлените украси, ярките цветове на дрехите и свободните им силуети са навсякъде около нас.

 

\"Маркови

Маркови женски дрехи: Регентски стил – какво представлява „регентският стил“?

Под понятието „регентски стил“ и във висшата, и в ежедневната мода стои една цяла историческа ера. В края на XVIII и в началото на XIX век дизайнът на дрехите претърпява огромна трансформация, направлявана от управляващите по това време императори и аристократи във Франция. Те се обявяват в подкрепа на по-женствени, по-нежни дрехи, и изхвърлят за известно време корсетите и огромните обемни поли.

Регентският стил впоследствие получава и алтернативното си наименование – „ампир“, с което е известен и до днес. Съвременната интерпретация на този тип дрехи включва много ефирни и леки материи, които са особено подходящи за лятото, както и детайли, които препращат към „по-царствен“, по-внушителен външен вид. Неслучайно тазгодишният празник на висшата мода – Met Gala, премина под слогана „позлатен блясък“, с който се отбелязва възраждането на няколко ретро стила едновременно.

Разгледайте и категорията ни за маркови дрехи

 

 

 

Маркови женски дрехи: Регентски стил – какво представлява „регентският стил“?

Leave a Comment

КОЛИЧКА